Coronavirus și viitorul învățării: ceea ce IA ar fi putut face posibil

poza cu o fata ce semnifica viitorul invatarii cu ajutorul inteligentei artificiale

De Stéphan Vincent-LancrinAnalist senior, Direcția OCDE pentru Educație și Aptitudini


Înainte de COVID-19 și eforturile de a-i minimiza consecințele nefaste au devenit ceea ce dorim să vorbim și să citim, inteligența artificială (IA) a fost foarte mult aroma lunii - ca un cuvânt cuvinte cheie care se referă la orice captură digitală și utilizarea datelor într-un „ mod inteligent ”. Este greu de crezut că toate strigătele despre IA au fost doar câteva săptămâni în urmă ...

Educația și învățarea au fost în centrul multor conferințe IA relevante în ultimele luni. Urmăriți, de exemplu, „ În spatele scenelor IA ” care a avut loc în timpul președinției finlandeze a Consiliului Uniunii Europene. Criza coronavirusului a făcut și mai importantă importanța digitalizării și IA în educație. Sistemele bazate pe IA ar fi putut ajuta profesorii, studenții și părinții să navigheze pe întreaga gamă de resurse de învățare digitală, dacă ar fi mai disponibili și gata de utilizare.

Cum ar fi putut IA-ul să sprijine învățarea în timpul crizei de coronavirus?


Unul dintre cele mai avansate domenii în tehnologia educației digitale este „personalizarea învățării”. Personalizarea este, în unele moduri, sfântul graal al educației. Imaginați-vă un sistem de învățământ în care elevii ar putea efectua exact tipurile de sarcini de care au nevoie pentru a progresa și pentru a depăși orice dificultate de învățare. De fapt, asta încearcă să facă profesorii în sălile de clasă, dar au multe constrângeri - adică mulți elevi cu niveluri diferite de cunoștințe, interese și dificultăți. În plus, aceștia au și un curriculum local sau național pe care trebuie să-l învețe.

Tehnologia digitală a făcut progrese extraordinare în proiectarea soluțiilor de „personalizare” bazate pe cunoștințele și dificultățile de învățare ale elevilor. Acordat, mai are nevoie de îmbunătățiri, dar trei tipuri de sistem ar fi fost de mare ajutor în această criză actuală, dacă ar fi fost mai răspândite și avansate:

Principiul care stă la baza tuturor sistemelor de personalizare digitală este mai mult sau mai puțin același. Mai întâi identifică ce știu elevii și unde se confruntă cu dificultăți; ei fac un diagnostic (mai mult sau mai puțin precis) a ceea ce elevii ar trebui să facă în continuare (de exemplu, îmbunătățindu-și înțelegerea anumitor tipuri de fracții); ei recomandă acțiuni pedagogice, cum ar fi continuarea lucrărilor la o dificultate specifică sau trecerea la alte tipuri de sarcini și probleme. De cele mai multe ori, o fac în cadrul unei discipline (de exemplu, alfabetizare sau numerație), dar aceleași idei ar putea fi aplicate la nivelul curriculumului general, pentru contexte diferite (lucrează la școală sau acasă) și luând o varietate de informații. în considerare (cunoștințe, interes, motivație etc.). De fapt, dezvoltatorii lucrează la o serie de sisteme diferite.

Aceste sisteme îmbunătățesc efectiv învățarea?


Sistemele de personalizare digitală ajută profesorii și alți „educatori”, inclusiv părinții, să facă ceea ce realizează în mod obișnuit prin alte mijloace. Profesorii și părinții încearcă să păstreze un anumit echilibru între activități precum lectura, matematica, activitatea fizică și activitățile culturale, astfel încât copiii să rămână angajați, să progreseze și să obțină o educație holistică. Ca într-un joc video, aceasta implică uneori multă practică și repetare. Sistemele IA fac același lucru, dar au mai multe date (sau observații) pentru a creiona, mai multe exerciții pe care le pot furniza și genera. În unele școli, în unele țări, aceste sisteme digitale sunt utilizate - deși nu sunt conștient de niciun loc în care sunt integrate. Imaginați-vă cum aceste sisteme ar fi putut ajuta profesorii, elevii și părinții să știe ce să facă în timp ce studiază de acasă când școlile (și universitățile) sunt închise.

Știu care este următoarea dvs. întrebare: funcționează aceste soluții de „personalizare”? Pai depinde. Există dovezi că unele dintre aceste sisteme funcționează efectiv, ceea ce este o veste bună. De exemplu, cercetătorii au arătat că unele soluții personalizate concepute pentru temele de matematică au îmbunătățit de fapt învățarea elevilor - și au făcut-o cu cele mai înalte niveluri de dovezi științifice.

Recomandările platformei digitale pentru cumpărături, film sau muzică preferate nu funcționează întotdeauna mai bine decât cele ale prietenilor, revistelor sau site-ului dvs. web preferat, nu-i așa? Ele pot ajuta totuși.

Sistemele IA care oferă recomandări cu privire la ce să citești, să vizionezi sau să asculți se bazează în mare parte pe „profilul” tău - în principal ceea ce ai citit, vizionat și ascultat anterior. Sistemele educaționale IA trebuie să răspundă la întrebări mai dificile în timp ce încearcă să te facă să treci la „nivelul următor” pe baza unui diagnostic al abilităților tale. Pe de altă parte, filmele dvs. preferate sau platformele de muzică sunt agnostice în ceea ce privește „nivelul”: sunt concepute pentru a vă asigura că veți continua să cumpărați sau să nu vă anulați abonamentul. Sistemele educaționale IA trebuie, de asemenea, să răspundă la o întrebare mult mai restrânsă, pentru care există uneori un răspuns „corect”: puteți rezolva înmulțiri ale acestei dificultăți? Puteți citi (și înțelege) textul acelui nivel de dificultate? Recunoști aceste silabe? Profilele și recomandările pot fi mai ușor sofisticate și precise, deoarece problema este mai restrânsă,

Imaginează-ți cum sistemele de personalizare digitală i-ar fi putut ajuta pe profesori, elevi și părinți să știe ce să facă în timp ce studiau de acasă, când școlile (și universitățile) se închideau.

O nouă decalaj digital?


O altă întrebare se referă la inechitate (capitalul merită un alt articol în sine: sper să vină). IA și alte sisteme digitale sunt doar instrumente care măresc capacitatea noastră umană, deci ceea ce realizăm cu ele depinde într-adevăr de modul în care le folosim. Ar putea sistemele educaționale IA și personalizarea să crească inegalitățile? Cu siguranță ar putea dacă, după criza coronavirusului, să devină servicii comerciale la prețuri ridicate, accesibile unei mici părți a populației, vor induce o „nouă fractură digitală”.

Dar să fim mai optimiști. În actuala criză COVID, cine ar fi beneficiat cel mai mult de aceste instrumente? Copii din medii defavorizate: cei ai căror părinți nu au capital cultural pentru a-i susține; cei a căror energie a părinților este pe deplin mobilizată prin realizarea scopurilor; cei ai căror părinți țin supermarketurile, spitalele și magazinele de livrare deschise. Acest lucru include părinții ai căror părinți nu pot să lucreze în teleportare și trebuie doar să stea acasă. Deși în unele țări, decalajul dintre copiii din medii avantajoase și defavorizate a scăzut în timp (a se vedea acest studiu ), acesta începe de la naștere: în medie, copiii din medii socio-economice inferioare vor fi rareori expuși la aceeași cantitate de vocabular, năprasi spre o gramatică „corectă”, o aritmetică bună, o ambiție etc.

Sistemele IA nu țin de mediul tău social și, cel puțin, în principiu, le pot oferi copiilor mai puțin privilegiați vocabularul, sintaxa, matematica, interesele lărgite și pregătirea pe care părinții mai privilegiați le oferă copiilor lor. Copiii mai puțin privilegiați au mult mai multe de câștigat din aceste sisteme digitale decât cei privilegiați, având în vedere că statutul socio-cultural al părinților lor le oferă tot ceea ce au nevoie pentru a prospera în societățile noastre.

IA și sistemele digitale construite de ființe umane pentru a ne spori inteligența nu sunt perfecte - dar ar trebui și se vor îmbunătăți în următoarele decenii. Așa cum ne-a reamintit criza coronavirusului, noi, ființele umane, nu suntem perfecți - individual și colectiv. Cu toate acestea, pe măsură ce încercăm să îmbunătățim și să învățăm, ar trebui să mobilizăm în mod critic toate instrumentele și înțelepciunea trecutului și a timpului nostru. Cam asta este educația.


Acest articol a aparut initial in site-ul https://oecdedutoday.com/